Zilele trecute am vazut la supermarket afine foarte frumoase. Mi-au amintit de o reteta delicioasa pentru tarta cu afine. Necesita mai multa atentie, dar este un desert foarte gustos. In plus, afinele au foarte multe beneficii pentru sanatatea organismului. Ideal ar fi sa le consumi cat mai des. Principala calitate a acestor fructe o reprezinta protejarea vederii. Afinele contribuie la mentinerea unor ochi sanatosi si la o vedere perfecta.

Daca vrei sa incerci tarta cu afine, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- – 3 cani cu faina;
- – 1000-1500 grame de afine (depinde cat de multe vrei sa pui);
- – 1/2 cana ulei de masline;
- – o lingurita praf de copt;
- – 2/3 cana cu zahar pudra;
- – 15 linguri de zahar tos;
- – o lingurita de sare;
- – un praf de nucsoara;
- – 1 + 1/2 cana cu suc de portocale;
- – 4 linguri de coaja rasa de portocala.
Nucsoara poate sa lipseasca, in cazul in care nu iti place. In ceea ce priveste sucul si coaja de portocala, eu cred ca dau un plus de aroma.
Mod de preparare pentru tarta cu afine
1. Intr-un bol se amesteca faina, zaharul pudra, praful de copt, sarea si coaja de portocala. Se adauga uleiul si 4 linguri din sucul de portocala. Se amesteca pana cand se obtine un amestec omogen. Aluatul obtinut se pune pe un blat presarat cu faina si se framanta bine. La final, fa-l minge, inveleste-l intr-o folie si lasa-l in camera aproximativ 30 de minute.
2. Intre timp, incalzeste cuptorul la 180 de grade. Ia o tava pentru tarta si intinde blatul uniform pe fundul si pe marginile tavii. De preferat, tava ar trebui sa aiba fundul detasabil. Dar poti folosi si o tava normala. Inteapa aluatul cu o furculita si baga-l la cuptor. Daca vrei sa isi pastreze forma, acopera-l cu folie de aluminiu si pune-i greutati deasupra. Coace aluatul 10 minute sau pana cand se rumeneste. Lasa-l la racit pe un gratar.

3. Separat, ia o cratita si pune pe foc afinele, sucul de portocala si zaharul tos. Adauga si nucsoara, daca vrei. Cand incep sa fiarba, da focul mic si mai lasa-le 5-10 minute. Ideal ar fi sa inceapa sa se ingroase. Daca nu, adauga putin amidon de porumb si mai lasa la fiert timp de 2-3 minute. Compozitia ar trebui sa se ingroase.
4. Cand este gata, lasa amestecul de afine sa se raceasca. Daca s-a racit, pune-l peste blat. Inainte de servire, tarta trebuie sa stea la frigider cel putin o ora.
5. Poti servi tarta cu frisca sau cu inghetata. Este delicioasa!
Sugestii
Eu am incercat sa modific reteta si am pus peste blatul de tarta o crema de vanilie facuta in casa. Aceasta a ajutat blatul sa fie mai moale si prajitura mai gustoasa. Deasupra am pus amestecul de afine si toata familia a fost fericita. Tuturor le-a placut mai mult varianta aceasta. Uneori, schimb si fructele sau le combin in diferite moduri.
Tu poti prepara tarta asa cum ii place familiei tale. Nu te teme sa schimbi reteta si sa o adaptezi preferintelor voastre. In plus, daca ai tavi potrivite, poti face mini-tarte. Vor fi preferatele celor mici.
Pofta buna!
Pentru a fi la curent cu urmatoarele retete, da LIKE paginii noastre de facebook aici.
Have a nice day!