Licheni Stabilizati: Ce Sunt si Cum se Pastreaza?

tablou copac licheni stabilizati

Suntem din ce in ce mai inconjurati de licheni stabilizati incadrati in tablouri, aranjamente si alte decoratiuni moderne si colorate. Multe persoane nu stiu insa ce sunt lichenii stabilizati si cum se pastreaza acestia.

1. Ce sunt lichenii stabilizati?

Lichenii stabilizati sunt licheni naturali trecuti prin diferite procese pentru a putea fi utilizati in decoratiunile pentru interior si alte aranjamente. La inceput se recolteaza lichenii complet dezvoltati, cu precadere din zonele nordice apropiate de Cercul Arctic.

Dupa recoltare, tulpinile lichenilor se pun intr-o solutie speciala pe baza de glicerina si alte componente naturale. Substanta pe baza de glicerina este absorbita pana cand inlocuieste complet seva naturala a lichenilor. Procesul de rehidratare se realizeaza in cateva zile. Pentru a putea fi disponibili in cat mai multe culori, in solutia de conservare a lichenilor se adauga coloranti alimentari. Acestia ajuta la colorarea lichenilor stabilizati.

Procedeul de stabilizare a lichenilor este 100% natural, ceea ce asigura pastrarea texturii si culorii acestora pentru o perioada de pana la 10 ani.

Pentru a-si mentine textura, lichenii stabilzati au nevoie de anumite conditii.

2. Cum se pastreaza produsele cu licheni stabilizati?

  • Se recomandă amplasarea produselor care contin licheni stabilizați în camere cu o umiditate între 40-60%.

Lichenii stabilizati nu necesita lumina naturala directa, udare sau taiere. Insa, fiind recoltati din zonele nordice, lichenii sunt obisnuiti cu temperaturi potrivite si cu umiditate. Lichenii absorb umiditatea din aer si devin rigizi daca aceasta scade sub 40%. Oferiti-le o umiditate adecvata pentru a avea o textura pufoasa si cat mai “sanatoasa”. Astfel, lichenii stabilizati vor arata de parca ar fi proaspat culesi.

  • Nu țineți produsele cu licheni stabilizati lângă surse de căldură, aer condiționat sau în lumina directă a soarelui.

Feriti lichenii de caldura excesiva (calorifere, lumina directa a soarelui si alte surse de caldura). De asemenea, nu este indicat sa tineti produsele cu licheni in bataia directa a aerului conditionat. Evitati astfel de locuri.

  • Lichenii stabilizați nu produc alergii și nu sunt inflamabili.

Lichenii stabilizati sunt antistatici, ceea ce ii apara de praf. In plus, acestia sunt un produs natural si nu emana dioxid de carbon sau substante toxice. Acestia nu contin alergeni sau substante iritante.

Lasă un răspuns

Tinalia utilizeaza fisiere de tip cookie pentru o mai buna experienta de navigare. Navigand in continuare pe site-ul nostru, sunteti de acord cu utilizarea modulelor de tip cookie.